Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ dodijeljena Edinu Džeki

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo na današnjoj je sjednici donijelo Odluku da se najveće Općinsko priznanje pojedinačna Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ koje se dodjeljuje u povodu 16. decembra – Dana Općine Novi Grad, dodijeli bh. nogometašu Edinu Džeki, za izuzetne sportske rezultate, promociju BiH i humanitarni rad.

Edin Džeko dobitnik je Šestoaprilske nagrade Sarajeva za 2013. godinu i najbolji je strijelac serije A sa 29 postignutih golova u prošloj sezoni.

Ovaj poznati „Bosanski dijamant“ najbolji je strani igrač i drugi najbolji strijelac češke lige. Proglašen je najboljim napadačem jesenjeg dijela njemačke Bundeslige (2007/2008), a izabran je i za najboljeg igrača Bundeslige u 2009. godini. U novembru 2009. godine Džeko je postao prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje iz BiH, a u sklopu tog projekta posjetio je nekoliko škola i domova za nezbrinutu djecu u BiH. Džekina porodica živi u novogradskom naselju Briješće, gdje imaju porodičnu kuću.

Vijeće je odlučilo da se Srebrena pojedinačna plaketa „Safet Hadžić“ dodijeli Sadiku Eći, za doprinos u unapređenju sigurnosti građana i lično zalaganje u stvaranju boljih i kavalitetnijih uvjeta života u našoj lokalnoj zajednici. Ovaj zaposlenik MUP-a KS, od 2015. godine obavlja poslove komandira Policijskog odjeljenja Rajlovac, a svojim ličnim zalaganjem doprinio je u stvaranju kvalitetnijih uslova života i sigurnosti građana na području novogradskih mjesnih zajednica Briješće, Naselje heroja Sokolje, Zabrđe, Reljevo i Dobroševići.

Kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“  dodijeljena je Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“, za doprinos u odgoju i zdravom razvoju djece. Ova javna ustanova od posebnog je društvenog značaja, bavi se odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci uzrasta od prve godine života do polaska u školu  i na specifičan način doprinosi ostvarenju cilja odgoja i obrazovanja. U okviru ove ustanove  trenutno je u funkciji 31 vrtić, a u općini Novi Grad upisano je 819 djece u 26 odgojnih grupa.

Ove godine Općina Novi Grad Sarajevo obilježava 40 godina od osnivanja, a tim povodom 15. decembra, u multimedijalnoj sali Općine održat će se svečana sjednica na koj će biti uručena općinska priznanja.

PRES SLUŽBA OPĆINE

Pin It on Pinterest