Završen je peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine

Izgradnja otpornijeg okruženja i oporavak kao prioritet u novom normalnom

Peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine održan je danas, 27. aprila 2021. godine, u online fromatu, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta Sarajevo. Forum je okupio više od 400 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta.

Uvodnim govorima Forum 2021 su otvorili dekanesa Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmina Selimović, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

„Dijelimo isti osjećaj frustracije i usamljenosti jer su nam lično i kolektivno uskraćena temeljna htijenja koja su u samom fundamentu naše prirode – potreba za osjećanjem sigurnost i želja za slobodom kretanja. Nastojanja da sačuvamo sebe i druge transformisalo je sve aspekte našeg djelovanja – komunikaciju i pozdrave, rad i stvaranje, način kako slavimo i kako žalimo. Godina 2020. je i godina novih heroja, pokazalo se nadljudske snage medicinskih radnika, naučnih inovatora i svih pojedinaca koji svakodnevno vlastite podređuju brizi za tuđe. Ipak, ujedinjeni smo i zajedničkom nadom da će i ovo jednom proći, da će strašna priča našeg danas uskoro završiti i ostati iza nas kao velika opomena i lekcija na stranicma historije.“ – pozdravljajući prisutne dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović uvela je priču o novom normalnom.

 „Da bi se ubrzao rast i podigao životni standard u BiH, vlasti moraju ubrzati reforme na koje su se obavezali u programima ekonomskih reformi kao i onima koje su navedene u Mišljenju Evropske komisije, uključujući 66 mjera socijalno-ekonomskih reformi. Ključni element za napredak je jačanje javnih investicija, istovremeno fokusiranje na oblast infrastrukture, zelenih investicija, zdravstva i obrazovanja i ublažavanje složenih regulatornih opterećenja. EU je tu da pomogne, uključujući kroz podršku u oporavku od krize izazvane pandemijom.” – istakao je u uvodnom obraćanju Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH. 

Džaferović je istakao: „Potrebno je čuvati kontinuitet ovakvih foruma, jer intelektualna i naučna zajednica mora davati odgovore na sva pitanja s kojima se naše društvo suočava. Zdravlje i životi ljudi su najbitniji, stoga su bila uvođena ograničenja koja su utjecala na ekonomiju, ali treba tražiti načine da i u ovim uvjetima ekonomske štete budu što je moguće manje.“

Forum je organiziran u dva panela sa dva glavna govornika – Gerry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti i Ismail Serageldin, dopredsjednik Nizami Ganjavi međunarodnog centra.  Uvodničar i moderator prvog panela pod nazivom „In Search for New Normal“ bio je prof. dr. Zlatko Lagumdžija.

Zaključak ovog panela se odnosnio na tri ključna prioriteta čovječanstva u narednom periodu: spašavanje života i prevencija širenja pandemije; zaštita siromašnih i ugroženih kroz spašavanje radnih mjesta i biznisa; izgradnja otpornijeg okruženja i oporavka. Svi navedeni prioriteti predstavljaju aktivnosti sa kojima se svijet već sada suočava a koji svakako trebaju biti u fokusu cijelog čovječanstva.

Moderator druge sesije profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Fikret Čaušević zajedno sa glavnim govornikom Ismailom Seregeldinom i panelistima zaključio je da su milenijski razvojni ciljevi i ozelenjavanje ekonomije, definisani u Evropskom zelenom planu u decembru 2019 i Zelenom planu za zapadni Balkan, magistralni pravci ekonomskog razvoja regiona i Evrope u cjelini. Osim toga, neophodno je proširiti mjerenje u sistemu nacionalnog računovodstva, odnosno mjerenje stvorenog bogatstva uz puno poštovanje uticaja na čovjekovu okolinu.

Panelisti Foruma 2021 su bili ugledni domaći i međunarodni stručnjaci iz akademske i poslovne zajednice. Među njima su Phoebe Koundouri, profesorica na Atena Univerzitetu za ekonomiju i biznis; Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore 2010-2012; Sabina Silajdžić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu; Jan Fischer, predsjednik Vlade Češke Republike 2009-2010; Belma Hadžiomerović, direktorica Marketinga i korporativnih komunikacija & upravljanja održivošću Raiffeisen BANK d.d. BiH; i Emir Žunić, rukovodilac Odjela za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje u kompaniji Infostudio.

Ekonomski forum BiH 2021 je organiziran u saradnji sa: Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi međunarodnim centrom  i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti.

Partneri Ekonomskog foruma BiH 2021 su: Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina, BH Telecom, Vijeće stranih investitora u BiH, Kakanj cement – Heidelberg Cement Group, Agencija za bankarstvo FBiH, Grad Sarajevo, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Ilidža, Vanjskotrgovinska komora BiH, Apoteka Al-Hana, Dolfarm, Infostudio.

Medijski partneri Foruma su: Business Magazine, Dnevni Avaz, RSG, Antena Sarajevo, TVSA i portal radiosarajevo.ba.

Pin It on Pinterest