Uspostavlja se info – centar za promociju dualnog obrazovanja u Centru za razvoj biznisa Općine Novi Grad Sarajevo

U Općini Novi Grad Sarajevo održan je sastanak sa koordinatorom Projekta „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije” Zlatanom Dedićem, pomoćnikom direktora Udruženja poslodavaca FBiH.

Sastanak kojem su prisustvovali Džemaludin Kahrović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj i Hazima Pecirep, predstavnica Savjeta projekta ispred Općine Novi Grad Sarajevo, upriličen je u povodu uspostave info pulta za promociju dualnog obrazovanja u Centru za razvoj biznisa, koji se nalazi u prizemlju zgrade Općine Novi Grad Sarajevo. U svrhu promocije dualnog obrazovanja koristit će se audio, video i printani promotivni materijali uz direktnu komunikaciju u Centru za razvoj biznisa.

Projekat „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije” predstavlja jedan od reformskih instrumenata za usklađivanje obrazovnog sistema, a prema potrebama poslodavaca, uz mogućnost efikasnog povezivanja svih socijalnih partnera, oslanjajući se na iskustva i modele razvijenih svjetskih ekonomija.

Pored ovog projekta najvaljen je i razvoj partnerstva Općine Novi Grad Sarajevo sa Udruženjem poslodavaca FBiH s ciljem unapređenja za brže zapošljavanje i konukrentnost kompanija.

Podsjećamo da projekat „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije” implementira Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS”, općinama Novi Grad Sarajevo, Vogošća i Novo Sarajevo, te kompanijom Centrotrans d.d. Sarajevo.

Projekat se provodi u sklopu krovnog projekta ”Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH”, jednog od 19 takvih partnerstava uspostavljenih u zemlji kojeg Europska unija finansira, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Glavni ciljevi projekta su usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, povećanje zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, jačanje lokalnog ekonomskog razvoja putem stvaranja sinergije između poslodavaca, obrazovnih ustavova, javnih ustanova za zapošljavanje, općina i NVO. Realizacija Projekta počela je u februaru 2018. godine i ulazi u posljednju fazu realizacije.

 

PRESS

Pin It on Pinterest