Studentski dani kulture i sporta

Projekat Studentski dani kulture i sporta je projekat namijenjen studentima Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja, tj. zemlje bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija) gdje studenti predstavljaju svoje univerzitete i visoke škole tokom trodnevnog kulturnog i sportskog druženja. Kulturni dio programa je organiziran u vidu predstavljanja radova studenata (izložbe), promocija, općenitih studentskih postignuća, dok sportski dio predstavljaju takmičenja iz malog nogometa, basketa, odbojke, stonog tenisa i šaha. Projekat traje tri dana gdje je cjelodnevni program popunjen aktivnostima i druženjima učesnika.
Svake godine sama manifestacija ima izrazito veliki publicitet uz veliku propraćenost medija iz cijele Bosne i Hercegovine, a interesovanje samih studenata i mladih je veliko. Zbog ograničenih kapaciteta i vremenskog intervala trajanja projekta ograničeni smo sa brojem učesnika te nastojimo napraviti selekciju i limitirati učesnike.
Na otvaranju manifestacije svake godine je prisutan veliki broj rektora, dekana visokoobrazovnih institucija kao i profesora i ličnosti iz sportskog i kulturnog života koji žele biti dio manifestacije i pružiti podršku održavanju istog.
Studentski dani kulture i sporta su već postali tradicionalno studentsko sportsko takmičenje. Prvi put su se održali 2012. godine, a od 2014. godine takmičenja imaju internacionalni karakter.
Ovim projektom se potvrđuje da na ovim prostorima međusobno druženje i komuniciranje među mladim osobama, budućim intelektualcima, ima svoju posebnu ulogu i značaj. Što znači da cilj ovog projekta jeste upoznavanje, druženje, komuniciranje, takmičenje studenata sa područja cijele Bosne i Hercegovine i studenata koji dolaze kao gosti iz nama susjednih država. Poseban cilj projekta je da se u jednom ovakvom konfuznom i složenom uređenju društvene zajednice pokaže važnost međusobnog druženja koje rezultira stvaranjem novih ideja i druženja na drugim sličnim projektima u drugim gradovima. Cilj projekta je sportsko- rekreativno zdravlje mladih koji se inače profesionalno ne bave sportom, unapređenje sportskih aktivnosti, međusobno druženje i stvaranje trajnih prijateljstva i premošćavanje barijera koje su nam postavljenje. Poseban naglasak je stavljen na zbližavanje svih mladih bez obzira na kulturološke i nacionalne razlike.

Centar Litteratus

Pin It on Pinterest