Polaganjem cvijeća pred spomen-bistu Džemala Bijedića počelo obilježavanje 44. godišnjice UNMO

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred Rektorata danas je počelo obilježavanje 44. godišnjice postojanja i rada Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Generalni sekretar Univerziteta, Alim Abazović je prisutnima predstavio osnovne informacije o liku i djelu Džemala Bijedića, nakon čega su cvijeće na bistu položili rektor Univerziteta prof. dr. Elvir Zlomušica i prorektori.

”Za 44 godine preko 25 hiljada studenata iz Hercegovine i šire dobilo je diplomu Univerziteta ‘Džemal Bijedić’. Teško je i zamisliti kako bi sve to izgledalo bez tih ljudi”, kazao je rektor Zlomušica.

Rektor je istakao kako je ovo četvrti osnovani Univerzitet u Bosni i Hercegovini, a 18. u bivšoj Jugoslaviji, osnovan s ”jasnom namjerom zbog edukacije i profilacije kadrova na ovom području, kako bi se dao jedan doprinos okruženju i privredi”.

Na Univerizitetu trenutno studira nešto manje od pet hiljada studenata, a broj upisanih raste iz godine u godinu. Najveća zainteresovanost je za studij informacijskih tehnologija. 

Posljednja godina, kao i za većinu obrazovnih ustanova, za Univerzite “Džemal Bijedić” je bila posebno izazovna, a rektor Zlomušica smatra kako su se studenti i profesori vrlo dobro snašli u okolnostima online nastave uz studentske ankete, koordinaciju i dogovore. 

”Mislim da smo bili primjer drugim visokoškolskim ustanovama, ako nismo mi, ne znam ko je bolje od nas završio prošlu akademsku godinu od svih visokoškolskih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini”, poručio je rektor Zlomušica. Međutim, naveo je kako online nastava ne može nadoknaditi in-class nastavu. 

Program će obuhvatit kao i ranijih godina niz svečanosti ali ove godine prilagođeno epidemiološkoj situaciji. Prvi događaj u nizu bio je polaganje cvijeća pored biste Džemala Bijedića. Uslijedit će prezentacije publikacija, potpisivanje ugovora o radu s novim asistentima, prezentacije studentskih projekata Fakulteta informacijskih tehnologija i međunarodnih projekaa, te svečana sjednica Senata i dodjela diploma studentima koji su u posljednjoj godini uspješno priveli kraju svoje studije. 

Pin It on Pinterest