Održana online konferencija Identiteti – kulture – jezici Filozofskoga fakulteta

Održana je online međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici u organizaciji Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Tema je bila Na raskrižju kultura – novi metodološki izazovi.

Prodekan za znanost Filozofskoga fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Mate Buntić otvorio je konferenciju i rekao kako je ovo sedmi put otkako je Fakultet organizira.

„Naš Fakultet kao jedna od najvećih sastavnica SUM-a, uz svoju odgojno-obrazovnu i nastavnu djelatnost, ima i poziv njegovati znanost i znanstvene doprinose, promišljati našu budućnost te u sklopu toga ova konferencija propitkuje naš identitet, kulturu i jezik“, kazao je Buntić.

Prodekan Buntić istaknuo je kako konferencija ove godine nosi ovaj naziv jer je Bosna i Hercegovina posebna zemlja koja je na sjecištu kultura. „BiH nosi tri identiteta, tri kulture i tri jezika, a cilj je bio pokazati da u toj multikulturalnosti čovjek ima priliku obogatiti, sačuvati i osvijestiti svoj identitet te biti otvoren za razumijevanje nekih drugih identiteta, kultura i jezika“, objasnio je Buntić.

Ukupno je izloženo 26 tema, a neke od njih bile su: Društvene mreže kao mjerilo online novinarstva – istraživanje o razvoju novinarstva na elektroničkim publikacijama i načinima podilaženja interesima publikeMetafore u javnom prostoru grada MostaraDigitalizacija kulturnih i obrazovnih sadržaja u kontekstu krize uzrokovane pandemijom koronavirusaDaytonska BiH kao (polu)proizvod – utjecaj COVID-19 na nestabilnu državu.

Prodekan je rekao da je lakše organizirati online konferenciju zbog prostora i sudionika koji ne trebaju prijeći puno kilometara da bi došli na mjesto održavanja, no nedostatci su nemogućnost fizičkoga susreta, razmjena iskustava, znanja i spoznaja u međusobnim druženjima i komunikaciji.

Iz tiska je izašao i šesti broj godišnjaka u kojem su sadržani radovi od prošle godine. Suorganizatori konferencije su Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela u Banskoj Bystrici i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek.


https://www.sum.ba

Pin It on Pinterest