Nejrina i Amrina priča: Međunarodna saradnja Univerziteta u Bihaću

Pružiti mladom čovjeku priliku da bude dio globalne učionice i stiče znanja na svjetskim univerzitetima, a zatim se vrati na svoj univerzitet i prenese znanja svojim kolegama, posao je od neprocjenjive vrijednosti, a zadovoljstvo da se bave tim poslom imaju uredi za međunarodnu saradnju na univerzitetima.
Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću će započinje sa serijom pozitivnih priča svojih studenata koji su bili na različitim programima razmjene.
Prvu započinjemo sa dvije studentice koje su zimski semestar 2016/ 2017. godine provele na Akdeniz Univerzitetu u Antaliji, R. Turska po Mevlana programu razmjene. Radi se o studentici Ekonomskog fakulteta, Nejri Ćerimović i studentici Tehničkog fakulteta, Odsjeka za Tekstilni dizajn, Amri Sefić.

Nešto posebno…

Koferi su spakovani. Napuštamo svoj mirni način života i uskačemo u brzu rijeku, u nešto sasvim novo i nepoznato. Pitaju nas „Zašto da?“, a mi odgovaramo „Zašto ne?“. Druga zemlja, drugi grad, ljudi, kultura, tradicija. Šake stečenog znanja nosimo kao as u rukavu. Klupko se odmotava. Životna avantura je pred nama.
Ono što smo iskusile, nosit ćemo uvijek sa sobom i rado se sjećati svih momenata. Dakako, nekad je bilo teško. Bilo je i suza. No, ne bismo mijenjale baš ništa. Ponosne smo na sebe. Ponosne smo što smo postale dijelom Mevlana programa i dijelom tog divnog „gradića“ Akdeniz Univerziteta (Antalya, Turska). Kažemo „gradića“ sa razlogom. Uđete u kampus i imate sve na jednom mjestu, sve šta vam za život treba. Od raznoraznih fakulteta, bolnica, igrališta, parkova, kafića, kantina, domova do banke. Iskreno se nadamo da će naši studenti imati priliku da uživaju takvo nešto.
Susrele smo se sa srdačnim osobljem, novim metodama i tehnikama učenja. Stekle novo znanje i ideje za rad na našem Univerzitetu. Nemojte da vam strani jezik bude „bauk“. Oni će vam pokušati pomoći na sve načine. Gajili su posebne simpatije prema nama saznavši da smo iz Bosne i Hercegovine, njima znane kao Bosna Hersek. Slijedila su mnogobrojna pitanja, od broja stanovnika BiH, naroda, uređenja, mentaliteta, tradicije, položaja u Osmanskom carstvu, do traženja fotografija ljepota naše Bosne. Zanimalo ih je baš sve. Naša zemlja za njih je nešto posebno.

Život bez stresa, uz dozu mora, sunca i pijeska

Uvidjele smo da ljudi žive drugačijim mentalitetom u kojem će sve biti u redu, za sve ima vremena i uglavnom, će sve uraditi u zadnjem trenu. Život bez stresa, uz dozu mora, sunca i pijeska. Upoznale smo se sa nevjerovatnom, pomalo zavidnom ljubavi prema zastavi Republike Turske, prema velikom gospodinu Mustafi Kemalu Atatürku, te predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.
Naravno, nismo bile same. Gdje god da krenete naći ćete našu raju. Tako smo i mi pronašle drugare iz raznih krajeva drage naše BiH. Pored njih, upoznale smo ljude iz raznih dijelova svijeta. Neki su u potrazi za boljim sutra, neki za znanjem, neki za avanturom.
Želimo našim kolegama i kolegicama poručiti da se aktiviraju. Obratite se pravim ljudima, obratite se našem Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću. Pronađite nešto za sebe. Kada vam se na dlanu pruža prilika, nemojte se bojati, rizikujte, vjerujte nam vrijedi. Na kraju krajeva pronađite sami sebe.
Kada bi nam ponudili da ponovimo sve, bez razmišljanja bismo pristale. Mi ne želimo stati na ovom. Mi idemo dalje. Naše snove ostvarujemo samo mi.
Prenijet ćemo vam našu poruku kroz riječi Briana Schweitzera: “Izazivamo vas da budete sanjari, izazivamo vas da budete oni koji nešto rade da učine ovaj svijet boljim mjestom.”
Na kraju, veliku naklonost i zahvalnost šaljemo Uredu za međunarodnu saradnju iz razloga što su nam uveliko olakšali ovu avanturu plativši putne troškove koji nisu bili tako mali i pružajući nam podršku tokom svih ovih mjeseci.

Hvala od srca,
Nejra i Amra

Centar Litteratus – Abc.ba

Pin It on Pinterest