Apeiron: Ataše za kulturu otvorila Kutak ruske literature

Ataše za kulturu ambasade Ruske Federacije Anastasija Vladimirovna Gajdalenok 4. decembra svečano je otvorila Kutak ruske literature na Panevropskom univerzitetu. “Ruska humanitarna misija” Fakultetu filoloških nauka poklonila je 600 knjiga, obrazovnu, metodološku i beletrističku literaturu. Donaciju je uručio šef Ruske humanitarne misije na Balkanu Branimir Nešić, saopćili su iz Službe sa odnose sa javnošću Panevropskog univerziteta “Apeiron”.

„Ambasada će se i dalje zalagati za podršku Univerzitetu „Apeiron“. Ja se ovdje osjećam kao kod svoje kuće, među svojim prijateljima. Naročito zahvaljujem studentima Fakulteta filoloških nauka koji su se odlučili za izučavanje ruskog jezika. Moja inspiracija za rad je vaš interes za ruski jezik“ , rekla je Anastasija Gajdalenok.

U okviru svečanosti održano je i književno veče posvećeno 125-godišnjici rođenja Sergeja Jesenjina. Ekspoze o Jesenjinu pripremili su profesor Branimir Čović i studenti Fakulteta filoloških nauka. Putem Zum aplikacije poezijom Jesenjina u program su se uključili i učenici Ekonomske škole iz Doboja koje je za ovu manifestaciju pripremio njihov mladi profesor ruskog jezika, a svršeni student „Apeirona“ Borislav Marić.

Pin It on Pinterest