Svečano otvoren Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu

Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu koji će osiguravati pomoć i podršku studentima u različitim oblastima svečano je otvoren u utorak 2. oktobra 2018. godine u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Ured je otvorio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, naglasivši da otvaranjem Ureda Univerzitet u Sarajevu dodatno potvrđuje svoje opredjeljenje za kontinuiranim jačanjem svoje uloge odgovorne institucije unutar društvene zajednice u kojoj djeluje te ulogu prepoznatljivog središta naučnog, stručnog, istraživačkog i umjetničkog rada koje okuplja timove domaćih i međunarodnih stručnjaka, umjetnika i studenata oko projekata relevantnih u domaćem, regionalnom, te širem društvenom kontekstu i okruženju.

„Gradeći na Univerzitetu u Sarajevu jednake mogućnosti za sve, otvaranjem ovog ureda pokušavamo da uklanjamo barijere i stereotipe i pružamo priliku svim našim studentima da se iskažu u svom punom potencijalu, jer svi smo mi rođeni da uspijemo, pod uvjetom da imamo jednake šanse. Zbog toga obrazovanje ne smije biti privilegija pojedinaca ili većine nego svih onih koji tragaju za znanjem“, istakao je rektor Škrijelj.

U okviru programa svečanog otvaranja Ureda za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu prisutnima su se obratile i prof. dr. Lejla Kafedžić, rukovoditeljica Ureda, te studentice Amela Bojić, Naida Hodžić i Alma Mujanović, a upriličena je i demonstracija upotrebe asistivne tehnologije i pomagala.

Osnovna djelatna orijentacija Ureda je usmjerena ka pomoći i podršci pri odabiru studija, unapređenju pristupa obrazovanju, osiguranju uvjeta za zadovoljavanje potreba i uživanje prava, psihološkoj pomoći, informiranju i obrazovanju studenata, poboljšanju iskustva studiranja studenata s invaliditetom, istraživačkim aktivnostima, organizaciji i realizaciji obuka za nastavno i nenastavno osoblje, učešću u donošenju i izmjenama zakonskih i podzakonskih akata u vezi sa obrazovanjem, stipendiranju studenata itd. Cilj je i da se usklade potrebe i potencijali pojedinaca sa potrebama na tržištu rada radi povećanja zapošljivosti. U interakciji partnera stvaraju se uvjeti za cjeloživotno učenje, razvoj karijere, profesionalnu i teritorijalnu mobilnost. Univerzitet u Sarajevu će kroz rad Ureda djelovati u smjeru izgradnje povjerenja i podrške u prostoru visokog obrazovanja dajući svojim primjerom obavezu i drugim odgovornim strukturama da slijede isti primjer.

Pin It on Pinterest

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com