Medina Pelja- Turizam je perspektivna privredna djelatnost

Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru akademske 2017/ 2018. pokrenut je Studij turizma koji omogućava profiliranje novih stručnih kadrova iz oblasti turizma koji bi mogli obavljati sve vrste poslova vezanih za pripremu, organizaciju, ugovaranje i realizaciju različitih vrsta usluga u turizmu. Predstavnici Studija turizma učestvovali su na ovogodišnjem 11. Međunarodnom kongresu i sportskim igrama Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, koji se tradicionalno održava u Budvi. Studentica Medina Pelja, jedna od učesnica kongresa, nam je kazala kako se na ovom takmičenju okupilo preko 900 studenata iz 28 gradova regije. Naglašava kako je imala priliku upoznati se sa kolegama iz regije, steći nova znanja, iskustvo, ali i nova prijateljstva.

Pelja sa učesnicama na Turizmijadi 2018, osvojeni trofeji iz odbojke i rukometa

Nakon ceremonijalnog otvaranja, predstavnici sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru sudjelovali su u Future tourism konferenciji gdje su slušajući predavanja međunarodnih stručnjaka iz oblasti digitalnog marketinga u turizmu, proširili svoja znanja o ovom trendu koji svakim danom dobiva sve veći značaj.

„U Mostar smo se vratili sa dva pehara iz rukometa i odbojke, a posebno mi je drago naglasiti da su žensku ekipu činile studentice Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru.

Zaista mogu da kažem da je ovo okupljanje odlična stvar, ne samo zbog sporta ili edukacije, nego i umrežavanja mladih ljudi koje ne dijeli boja zastave, nacionalnost i vjera. U Budvi nisam samo uživala nego sam i stekla veliki broj novih prijatelja i poznanika, što je u stvari i glavni cilj ovog okupljanja među studentima koji pohađaju fakultete za Turizam širom Europe. Ni kiša nije mogla pokvariti sjajnu atmosferu i s pravom možemo reći da odbrojavamo dane do naredne Turizmijade, jer ‘toliko je toga da se dogodi i toliko je toga da se zavoli’, što i jeste dobro poznati slogan ove manifestacije“, kaže Pelja. Pitali smo je i koji je bio najveći motiv za odabir Studija turizma

Doprinos ekonomskom razvoju zajednice

Pelja odgovara kako su je oduvijek privlačile društvene nauke, geografija i strani jezici. Na predstavljanju fakulteta u njenoj srednjoj školi, Studij turizma kao novokomponovani multidisciplinarni studij, prvi je privukao njezinu pažnju. Čim je pogledala nastavni plan i program, znala je da je to najbolji izbor za nju te da nije pogriješila. Smatra kako je za pravilan razvoj turizma kao kompleksne uslužne djelatnosti, najvažnija obrazovana i stručna radna snaga koja će na adekvatan način obogaćivati turističku ponudu i obavljati različite vrste poslova vezanih za pripremu, organizaciju, ugovaranje i realizaciju različitih vrsta usluga u turizmu. Za turizam kaže da je perspektivna privredna djelatnost i svakako prilika za mlade ljude u Bosni i Hercegovini koji žele doprinijeti ekonomskom razvoju svoje zajednice. Navodi kako je praktični dio nastave na Fakultetu izuzetno oduševio, jer pored obavezne stručne prakse koja je predviđena na trećoj godini studija, studenti će imati priliku da formiraju turističke ponude, predstave vlastiti promotivni video, te dizajniraju biznis planove.

Tribine, gostujuća predavanja i kreativne radionice postale su tradicija na Studiju turizma

„Tribine, gostujuća predavanja i kreativne radionice postale su tradicija na Studiju turizma Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru, gdje smo u prilici da kroz neformalno obrazovanje steknemo dodatna znanja i vještine koja će nas dimenzionirati i diferencirati na tržištu rada. Ovim putem izdvojiti ću samo neke kao što je radionica sa Melihom Gekić-Lerić, menadžericom poslovnog inkubatora Intera tehnološkog parka gdje smo naučili pisati i implementirati projekte za EU, zatim javne interaktivne tribine sa Seadom Sulejmanovićem, jednim od najvećih promotora turističkih potencijala i ljepota Bosne i Hercegovine, ministrom turizma i sporta Vlade Andaluzije i predstavnicima UNWTO koji su nam predstavili projekt ‘Andaluzija, tvoji korijeni'“, ističe Pelja.

Takmičenje u biznis planovima

Kada je nastavni program u pitanju Pelja izdvaja predmet Menadžment u turizmu čija dinamična i interaktivna predavanja održava doc. dr. Irma Dedić. Ističe kako je predmet pored teorijskog obuhvatio i praktičnu primjenu stečenog znanja.

„Takmičenje u biznis planovima i naše ideje na temu obogaćivanja turističkih potencijala Hercegovine koje smo branili u junu mjesecu ove godine, oduševili su članove žirija. Posebno mi je drago naglasiti da trenutno imam priliku pretvoriti svoju ideju u stvarnost zahvaljujući doc. dr. Irmi Dedić koja me podstakla i ohrabrila da nastavim svoju priču, te Fondaciji Mozaik koja ima saradnju sa našim fakultetom i pruža novčanu i mentorsku podršku mladim osobama koji žele pokrenuti vlastiti biznis“, navodi Pelja.

Za Mostar navodi kako nije samo prolazna turistička destinacija zahvaljujući sadržaju manifestacija kojima se obogatila ponuda. Hoteli, hosteli i pansioni kojih je svakim danom sve više, svjedoče o buđenju svijesti kod stanovništva koje prepoznaje upravo ovu privrednu granu kao glavni izvor prinosa. „Ipak postoji još uvijek ogromni neiskorišteni turistički potencijal, ali se nadamo da ćemo upravo mi, obrazovana mlada snaga, bogaćenjem sadržaja i širenjem kulturno- zabavne ponude plasirati ovaj hercegovački biser u top turističku destinaciju“, navodi Pelja.

U svoje slobodno vrijeme zajedno s mentorima iz Fondacije Mozaik, nastoji pronaći najbolje rješenje za plasiranje i realizaciju njene biznis ideje pod nazivom „The Little Field Pomegranate“ gdje planira proizvoditi sok od divljeg šipka (nara).

„U bliskoj budućnosti planiram pokrenuti vlastiti biznis proizvodnje tradicionalnih domaćih proizvoda od istinskih simbola Hercegovine kao što su nar, smokva i drenjina koji imaju veliki agroturistički potencijal, i naravno nastaviti svoje studije upisom na diplomski studij Menadžmenta u kulturnom turizmu“, kaže Pelja.

Pripremi: Hazim Okanović

Pin It on Pinterest

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com